SAS

Recepten

Romige uienschotel  -  Slanke huzarensalade  -  Mexicaanse hete bliksem  -  Appelmoes   -   Aardappelsoep   -   Uiensoep   -   Romige stamppot wortels en siepels   -   Appeltaart   -   Spruitjesstamppot met appel   -   Appel-uiencompote   -   Jachtschotel   -   Afrikaanse pompoensoep   -   Hollandse goulash   -   Gestoofde bakrolletjes met appel   -   Filosoof van bruine bonen   -   Aardappelpuree anders   -   Gehaktovenschotel   -   Vijfschaft   -   Berlijnse schotel   -   Pittige aardappelsalade   -   Hemel en aarde   -   Deense karbonades   -   Stamppot van Bomma   -   Stoofschotel   -   Zoete uienstamppot   -   Appelstamppot

Romige uienschotel

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1250 gram aardappelen
  • 750 gram gesneden ui
  • 2 appels
  • 150 gram ham (dikke plak)
  • 200 gram jong belegen Goudse kaas
  • 4 eetlepels (olijf)olie
  • 250 ml melk
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels paneermeel
  • Zout en peper

Hulpmiddelen

  • Ovenschaal
  • Hapjespan

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 1 uur.
  • Schil de aardappelen en snijdt deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in 20-30 minuten met een beetje zout gaar.
  • Verhit intussen de olie in de hapjespan en bak de uien in ongeveer 5 minuten gaar.
  • Schil de appels en snijdt deze in stukjes van ongeveer 2 centimeter en roer de appels door de uien. Bak ze zachtjes mee. Voeg zo nodig een scheutje water toe.
  • Snijdt de ham en 150 gram kaas in kleine stukjes van ongeveer 1 centimeter. Rasp de rest van de kaas.
  • Schep de ham- en kaasblokjes door het ui-appelmengsel. Roer de crème fraîche er doorheen en breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een stamper. Klop beetje voor beetje de melk er doorheen tot het een smeuïge puree is. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de over voor op 200ºC.
  • Vet een ovenschaal in met een beetje (olijf)olie. Schep het ui-mengsel in de ovenschaal en dek het af met de aardappelpuree.
  • Vermeng de geraspte kaas met het paneermeel en strooi dit over de aardappelpuree.
  • Bak de schotel in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/909302/Romige-uienschotel

Slanke huzarensalade

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gram kipfilet
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 200 gram appels
  • 300 gram aardappels
  • 100 gram augurk
  • 1 middelgrote ui
  • 200 gram magere kwark
  • 80 gram magere yoghurt
  • Kerriepoeder
  • Zout en peper

Voor de garnering:

  • Sla
  • Tomaat
  • Zilveruitjes
  • Peterselie
  • Komkommer

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 45 minuten.
  • Schil de aardappels, snijdt deze in gelijke stukken en kook gaar in 20 tot 30 minuten. Laat de aardappels vervolgens afkoelen. Snijdt de aardappels in kleine blokjes als ze zijn afgekoeld.
  • Snipper de ui en snijdt de appels en augurken in kleine stukjes.
  • Los het bouillonblokje op in ongeveer 2 liter water en breng het aan de kook. Als de bouillon kookt, de kip er in leggen en in ongeveer 5 tot 10 minuten gaar koken. Laat de kip vervolgens afkoelen en snijdt daarna in stukjes.
  • Voeg de ui, augurk en appel bij de blokjes aardappel en kip.
Voor de dressing:
  • Meng de kwark, yoghurt, peper, zout en kerriepoeder. Voeg de salade toe en schep het geheel goed door elkaar.
Garnering:
  • Leg de blaadjes sla op een schaal. Schep de salade hier in mooie bollen op.
  • Leg de zilveruitjes en in plakjes gesneden komkommer om de salade heen.
  • Versier de schaal met takjes peterselie.
  • Snijdt een roos van de tomaat en leg deze in het midden van de salade.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/239697/Slanke-huzarensalade

Mexicaanse hete bliksem

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kilo aardappels
  • 500 gram appels
  • 2 in ringen gesneden uien
  • 1 zakje TexMex- of tacokruiden
  • 400 gram gehakt
  • Paneermeel
  • Klontje boter
  • Zout en peper

Hulpmiddelen

  • Ovenschaal

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 45 minuten.
  • Schil de aardappels en snijdt deze in gelijke stukken.
  • Schil de appels en snijdt deze in stukjes.
  • Kook de aardappels met de appels en uien in 20 minuten gaar.
  • Giet het geheel af, maar bewaar het kookvocht.
  • Stamp het geheel fijn, voeg het klontje boter en eventueel het kookvocht toe om er een smeuïge puree van te maken. Breng op smaak met zout en peper.
  • Bak het gehakt rul in een koekenpan of hapjespan. Voeg het zakje TexMex- of Tacokruiden en 1 dl water toe en laat dit 5 minuten pruttelen.
  • Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een ovenschaal in met een klein beetje boter.
  • Leg laagje voor laagje de puree en het gehakt in de ovenschaal. Begin met een laagje puree en eindig hier ook mee. Strooi de paneermeel over de puree en zet het geheel ongeveer 20 minuten in de oven.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1374947/Mexicaanse-hete-bliksem

Appelmoes

Ingrediënten voor 4 personen

  • Ongeveer 1 kilo appels
  • 75-100 gram suiker (naar eigen smaak)
  • 1 dl water
  • Snufje kaneel

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 20 minuten.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijdt ze in kleine stukjes.
  • Kook de appels op een gematigd vuur onder regelmatig roeren tot de stukjes appel helemaal tot moes gekookt zijn.
  • Meng de suiker en kaneel er naar smaak doorheen.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1103273/Zelfgemaakte-appelmoes

Aardappelsoep

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kilo aardappels
  • 1 winterwortel
  • 1 prei
  • 2 uien
  • 50 gram rookspek
  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 1,5 liter runderbouillon
  • Scheutje room of melk
  • 1 rookworst

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 1 uur.
  • Schil de aardappels en snijdt ze in gelijke stukken.
  • Maak de uien schoon en snipper ze.
  • Maak de prei schoon en snijdt ze in dunne ringen.
  • Schil de wortel en snijdt deze in dunne plakjes.
  • Snijdt het spek wanneer nodig in kleine blokjes en bak deze op laag vuur in een beetje boter of margarine uit. De uien toevoegen en goudbruin bakken. Daarna de prei en wortel toevoegen en even laten meebakken.
  • Breng intussen de runderbouillon aan de kook.
  • Voeg de aardappels en het groente-spek mengsel aan de bouillon toe en breng opnieuw aan de kook. Laat het geheel op zacht vuur ongeveer 30 minuten koken.
  • Verwarm de rookworst zoals op de verpakking staat.
  • Klop de soep iets op of druk de helft van de inhoud door een zeef.
  • Snijdt de rookworst in dunne plakjes en voeg toe aan de soep.
  • Eventueel op smaak brengen met zout en peper.
  • Voeg als laatste een scheutje room of melk toe om de soep lekker romig te maken.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/129263/Aardappelsoep

Uiensoep

Ingrediënten voor 6 personen

  • 50 gram boter
  • 750 gram in dunne ringen gesneden uien
  • 2 tenen knoflook
  • 45 gram bloem
  • 2 liter runder- of kippenbouillon
  • 250 ml droge witte of rode wijn
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes tijm
  • Zout en peper
  • 12 sneetjes stokbrood
  • 100 gram geraspte Gruyèrekaas

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 1 uur.
  • Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de ui toe. Bak de ui op laag vuur onder af en toe roeren goudbruin in ongeveer 25 minuten. Als de uien beginnen te karamelliseren, zijn ze klaar.
  • Voeg de knoflook en de bloem toe en blijf ongeveer 2 minuten roeren.
  • Voeg nu langzaam en al roerend de bouillon en wijn toe en breng aan de kook.
  • Voeg het laurierblad en takjes tijm toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de deksel op de pan en laat de soep ongeveer 25 minuten zachtjes pruttelen.
  • Verwijder het laurierblad en takjes tijm.
  • Verwarm de grill voor en rooster de sneetjes stokbrood. Verdeel ze over 6 soepkommen en schep de soep erover.
  • Bestrooi de sneetjes stokbrood met de Gruyèrekaas en zet de soep nog even kort onder de grill tot de kaas goudbruin en gesmolten is.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1380845/Traditionele-uiensoep

Romige stamppot wortels en siepels

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 750 gram winterpeen
  • 500 gram siepels
  • 1 rundvleesbouillonblokje
  • 40 gram boter
  • 125 ml crème fraîche
  • Zout en versgemalen peper

Hulpmiddelen

  • Pureestamper
  • Mixer

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 45 minuten.
  • Schil de aardappels en snijdt ze in gelijke stukken.
  • Schil de winterpenen en snijdt ze in gelijke stukken.
  • Schil de siepels en snijdt ze in gelijke stukken.
  • Doe de aardappels, winterpenen en de helft van de siepels in een pan. Vul de pan met water tot de helft van de ingrediënten onder water staan en voeg het bouillonblokje toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 20 minuten koken.
  • Verhit intussen boter in een pan en bak hierin de andere helft van de siepels zacht en lichtbruin.
  • Giet de aardappels, wortels en siepels af. Laat het geheel op zacht vuur nog even stomen.
  • Voeg het grootste gedeelte van de gebakken uien toe en stamp alles door elkaar. (Of gebruik hiervoor een mixer - geen staafmixer)
  • Roer op het laatst de crème fraîche door de stamppot en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Garneer met de rest van de gebakken siepels.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1151983/Romige-hutspot-van-petra

Appeltaart

Ingrediënten voor 10 personen

Het deeg:
  • 250 gram gezeefde bloem
  • 2 volle afgestreken theelepels bakpoeder
  • 1 ei
  • 125 gram suiker
  • 150 gram boter op kamertemperatuur
De vulling:
  • 5 grote appels (ongeveer 1 kilo)
  • 125 gram suiker
  • 1 pakje vanille kookpudding
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 750 ml slagroom

Hulpmiddelen

  • Springvorm Ø 28 cm.
  • Bakpapier
  • Pan
  • Garde
  • Kom
  • Zeef
  • Aluminiumfolie

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 6 uur.
  • Verwarm de oven voor op 175ºC
  • Kneed de bloem, bakpoeder, suiker en het ei tot een soepel deeg. Met de hand goed kneden in ongeveer 10 minuten.
  • Bekleed een ingevette en met bakpapier beklede springvorm met het deeg. Ook de zijkanten met bakpapier bekleden.
  • Schil de appels en snijdt ze in 8 parten. Zet de partjes rechtop tegen elkaar in de vorm tot de hele vorm goed gevuld is.
  • Roer met een garde het puddingpoeder in een kom met de suiker, vanillesuiker en 150 ml slagroom tot alle klontjes weg zijn en het een romig geheel is.
  • Kook de rest van de slagroom onder goed roeren. Haal de pan van het vuur en roer de puddingmix door de slagroom. Zet de pan terug op laag vuur en breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Schep de pudding over de appels in de vorm.
  • Bak de taart onderin de oven in ongeveer 70 minuten gaar en goudbruin. Leg wanneer de taart iets bruin is, aluminiumfolie of bakpapier over de taart. Laatste 2 minuten de folie op het bakpapier weer verwijderen. Laat daarna de taart nog een minuut of 5 in een open oven staan.
  • Laat de appeltaart afkoelen en hem vervolgens nog een paar uur opstijven in de koelkast.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1319936/De-lekkerder-bestaat-niet-appeltaart

Spruitjesstamppot met appel

Ingrediënten voor 4 personen

  • 750 gram geschilde aardappels
  • 500 gram spruitjes
  • 1,5 liter melk
  • 1 ui
  • 300 gram magere rookspek
  • 2 appels
  • 25 gram boter
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 45 minuten.
  • De spruitjes schoonmaken en samen met de aardappels in ongeveer 25 minuten gaar koken.
  • Het vocht afgieten en met de melk tot een smeuïge stamppot stampen.
  • Op smaak brengen met nootmuskaat, peper en zout.
  • De ui pellen en fijn snipperen. Het rookspek in blokjes snijden en samen met de ui in de boter in ongeveer 15 minuten uitbakken.
  • De spek en uisnippers uit het vet scheppen en door de stamppot mengen.
  • De appel schillen en in stukjes snijden. De blokjes appel in het spekvet goudbruin bakken en vervolgens de appel en het spekvet door de stamppot roeren.
  • Alles nog even goed verwarmen.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/607173/Spruitjesstamppot-met-appel-en-spekjes

Appel-uiencompote

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 rode uien
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 eetlepels boter
  • 3 eetlepels suiker
  • 3 appels
  • 4 bosuitjes
  • 2 eetlepels azijn
  • Zout en peper

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer een half uur.
  • Snijdt de ui in ringen.
  • Doe in een pan de ui, olie, boter en suiker. Verwarm het geheel en ongeveer 15 minuten tegen de kook aanhouden.
  • Intussen de appels in partjes snijden en de bosui in grove stukken snijden.
  • Voeg de appels, bosui en azijn toe aan het ui-mengsel en laat dit nog ongeveer 10 minuten zachtjes mee verwarmen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/149743/Appel-uiencompote

Jachtschotel

Ingrediënten voor 6 personen

  • 800 gram sukadelappen of magere
    runderlappen in dobbelstenen gesneden
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels olie
  • 100 gram boter (+ een beetje om de
    ovenschaal in te vetten)
  • 50 gram spekblokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 4 kruidnagels
  • 10 jeneverbessen, gekneusd
  • 2 laurierblaadjes
  • 300 ml rode wijn
  • 2 plakjes ontbijtkoek in dobbelstenen gesneden
  • 900 gram (zelfgemaakte) aardappelpuree
  • 2 appels, geschild en in ringen gesneden
  • 2 verkruimelde beschuiten

Hulpmiddelen

  • Een ovenschaal van ongeveer 2 liter

Bereidingswijzen

De bereidingstijd is ongeveer 4 uur.
  • Bestrooi het vlees met de bloem. Schudt de overtollige bloem er af. Laat in een braadpan de olie en de helft van de boter heet worden en bak hierin het vlees goudbruin.
  • Schep de spekblokjes en de gesnipperde uien erbij en laat ze even meebakken tot de spekjes lichtbruin kleuren.
  • Voeg de kruidnagels, de jeneverbessen en de laurier toe en breng het geheel op smaak met zout en (versgemalen) peper.
  • Schenk de rode wijn bij het vlees in de pan en roer even goed door. Plaats de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 2,5 uur op een laag vuur sudderen. Roer regelmatig even om, om aanbranden te voorkomen. Voeg, wanneer het vocht te veel verdampt, wat water toe.
  • Schep de ontbijtkoek bij het vlees in de pan en laat het nog een half uur zachtjes doorkoken.
  • Verwarm intussen de over voor op 250ºC.
  • Vet de ovenschaal in met boter. Schep het stoofvlees met alle ingrediënten en het stoofvocht in de ovenschaal en bedek het geheel met een laagje aardappelpuree.
  • Leg de ringen appel op het laagje aardappelpuree en bestrooi het met de verkruimelde beschuit.
  • Zet de jachtschotel ongeveer 15 minuten in de oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/607173/Spruitjesstamppot-met-appel-en-spekjes

Afrikaanse pompoensoep

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 pompoen van ongeveer 1 kilo
  • 500 gram aardappels
  • 4 appels
  • 2 uien
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 theelepel koenjit
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels geraspte gemberwortel
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 2 laurierbladen
  • 200 ml slagroom
  • ½ rode paprika
  • 2 eetlepels geknipte bieslook
  • Olie
  • Zout en (versgemalen) peper

Hulpmiddelen

  • Grote pan met dikke bodem (inhoud ongeveer 2 liter)
  • Staafmixer

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 45 minuten.
  • Schil en snijdt de pompoen, de aardappels en appels in blokjes.
  • Snipper de uien.
  • Schil en rasp de gemberwortel.
  • Knip de bieslook en snijdt de paprika heel fijn.
  • Verwarm 4 eetlepels olie in de pan en fruit hierin de gesnipperde uien.
  • Voeg de kerriepoeder, koenjit, kaneel en gemberwortel toe en bak dit een paar minuten mee.
  • Schenk na ongeveer 3 minuten de groentebouillon en de laurierblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 25 minuten op laag vuur koken.
  • Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep.
  • Breng op smaak met peper, zout en slagroom.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1407342/Afrikaanse-pompoensoep

Hollandse goulash

Ingrediënten voor 4 personen

  • 750 gram rundvlees
  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • 1 groene paprika
  • 4 aardappels
  • 2 appels
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ blikje tomatenpuree
  • 300 ml runderbouillon
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel marjolein
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • Bloem
  • 25 gram boter
  • Zout en cayennepeper

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 2 uur.
  • Snijdt het vlees in stukken van ongeveer 4 centimeter en laat op kamertemperatuur komen.
  • Snipper de ui, snijdt de tomaten en paprika in stukjes en schil de aardappels en snijdt deze in gelijke stukken.
  • Smelt de boter in de pan en bak hierin het vlees rondom bruin.
  • Voeg de uien, paprika, knoflook en tomaten toe en bak nog even door.
  • Giet de runderbouillon en tomatenpuree bij en laat het even aan de kook komen.
  • Voeg het laurierblad, marjolein, paprikapoeder, suiker, kerriepoeder en kruidnagelpoeder toe. Laat het geheel ongeveer 1,5 uur op laag vuur sudderen.
  • Schil de appels en snijdt ze in stukken.
  • Voeg 15 minuten voor het einde van de suddertijd de aardappels toe en 5 minuten voor het einde de appels.
  • Vind je het mengsel iets te dun, kun je het dikker maken met een beetje bloem.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/926512/Hollandse-goulash

Gestoofde bakrolletjes met appel

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 gram bieflapjes in 4 lapjes
  • 400 gram rundergehakt
  • 4 appels
  • 5 dikke uien
  • 4 grote tomaten
  • 1 bol knoflook
  • 2 limoenen
  • 1 citroen
  • 2 glazen rode wijn
  • 1 liter water
  • 1 ei
  • 4 eetlepels gemberpoeder
  • 4 theelepels zeezout
  • 4 theelepels gedroogde tijm
  • 4 theelepels gedroogde oregano
  • (versgemalen) zwarte peper
  • 8 eetlepels olie

Hulpmiddelen

  • Braadpan
  • Aluminiumfolie
  • Dik rijgtouw (ongeveer Ø 0,5 mm.),
    24 stuks van ongeveer 10 cm.

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 6,5 uur.
  • Pel en snipper 1 ui en meng de helft hiervan met het gehakt.
  • Voeg de gemberpoeder, zeezout, ongeveer 1 theelepel zwarte peper en het ei toe en meng dit goed door het gehakt.
  • Leg een groot stuk aluminiumfolie op het werkblad en strooi hier de helft van de tijm en oregano over. Strooi hier ook ongeveer net zoveel zwarte peper over als er oregano ligt. Leg de bieflapjes op de kruiden. Strooi het restant van de kruiden over de bieflapjes. Strooi er ook net zoveel zwarte peper over als er oregano over gestrooid is. Wrijf de kruiden goed in het vlees.
  • Leg 6 touwtjes op ongeveer 2 cm afstand op het werkblad. Leg hier dwars een bieflapje op.
  • Verdeel het gehaktmengsel over de bieflapjes. Leg het mengsel in het midden van de bieflapjes. Vouw vervolgens de lapjes dicht. Als ze niet helemaal sluiten, is dat geen probleem. Trek de touwtjes aan en knoop ze dicht. Trek ze niet te strak aan. Het gaat er om dat de lapjes opgerold blijven. Knip de restanten tot aan de knoop af.
  • Dek de rolletjes af met aluminiumfolie en leg ze in de koelkast.
  • Schil de overige 4 uien en snijdt ze in grove stukken.
  • Ontvel de tenen knoflook.
  • Verwijder het klokhuis van de appels en snijdt deze in parten. Zorg dat je 12 parten per appel krijgt. Besprenkel de parten met citroensap.
  • Verwarm in een braadpan ongeveer 8 eetlepels olie. Voeg de uien toe en bak ze onder af en toe roeren bruin tot ze goed gekaramelliseerd zijn. Dit duurt ongeveer een uur tot 1,5 uur. Blus vervolgens af met de rode wijn.
  • Meteen alles goed omroeren, zodat alle aanbaksels los komen.
  • Voeg daarna de tomaten toe, met 1 liter water en 1 eetlepel zeezout. Doe het deksel het komende uur niet op de pan. Stamp de tomaten na een uur voorzichtig fijn. Laat het daarna nog een uur of 2 inkoken.
  • Voeg de teentjes knoflook en de appelpartjes toe.
  • Knijp de limoenen uit boven de pan. Zorg er voor dat de pitjes niet in de pan komen.
  • Laat de saus ongeveer een half uurtje koken.
  • Leg de vleesrolletjes in de pan en doe het deksel op de pan. Laat het geheel nog 20 minuten sudderen.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1375056/Gestoofde-bakrolletjes-met-appel-geweldig-toprecept-stap-v

Filosoof van bruine bonen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gram gedroogde bruine bonen
    of 1 grote pot of blik bruine bonen
  • 4 uien
  • 20 gram boter
  • Runderbouillon
  • 4 augurken in plakjes
  • Laurierblaadje
  • 1 kilo aardappels
  • Melk
  • 4 appels
  • Paneermeel
  • Zout en peper

Hulpmiddelen

  • Grote ovenschaal

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 1 uur.
  • Laat de bonen goed uitlekken.
  • Schil de uien en snijdt ze in kleine stukjes.
  • Bak de uien in de boter lichtbruin.
  • Voeg de bruine bonen, wat runderbouillon, de augurken, het laurierblaadje en wat zout en peper toe. Laat dit ongeveer 15 minuten sudderen.
  • Kook intussen de aardappels gaar en maak hiervan met de melk, zout, peper en een klontje boter een puree van.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snipper de appels.
  • Verwarm de oven voor op 200ºC.
  • Vet een grote ovenschaal in en doe laag om laag puree, bruine bonen en appeltjes in de ovenschaal. Begin en eindig met de puree. Strooi wat paneermeel over de puree en zet de ovenschaal nog ongeveer 15 minuten in de oven.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1060508/Ouderwetse-bruine-bonenfilosoof-een-heerlijke-ovenschotel

Aardappelpuree anders

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram aardappels in blokjes
  • 500 gram appels in blokjes
  • 200 ml water
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel boter
  • 1 ui in blokjes
  • Citroensap van een halve citroen
  • Citroenrasp van een halve citroen

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 45 minuten.
  • Kook de aardappelblokjes en appelblokjes in 20-25 minuten gaar met zout en suiker.
  • Bak de uien gaar tot ze lichtbruin zijn van kleur.
  • Meng de citroenrasp en citroensap erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Giet het aardappel-appelmengsel af en stamp tot een puree.
  • Meng het ui-mengsel door de puree.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1435389/Appel-aardappelpuree

Gehaktovenschotel

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kilo aardappels
  • 400 gram gehakt
  • 100 gram mager gerookt spek
  • 250 gram champignons
  • 2 uien
  • 3 appels
  • 1 knoflookteen
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 250 ml melk
  • Boter
  • Zout, cayennepeper en nootmuskaat

Hulpmiddelen

  • Ovenschaal

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 1 uur.
  • Schil en kook de aardappels in ongeveer 30 minuten gaar.
  • Verwarm intussen de oven voor op 225ºC.
  • Snipper de uien, snijdt de champignons in plakjes en snijdt het spek in stukjes.
  • Bak het spek in 5 minuten in wat boter bruin. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak dit in 5 minuten rul.
  • Voeg de champignons, ui, zout, cayennepeper en nootmuskaat toe en pers de knoflook hierin uit. Bak het nog 5 minuten aan.
  • Schil de appels en snijdt ze in kleine stukjes.
  • Vet de ovenschaal in en schenk het gehaktmengsel hierin. Verdeel daar de in stukjes gesneden appel overheen.
  • Stamp de aardappels tot een puree met wat melk, boter en nootmuskaat.
  • Sluit de ovenschaal met de aardappelpuree. Strooi hier de geraspte kaas overheen en zet het nog 20 minuten in de oven.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/955361/Ovenschotel-gehakt-appel-en-aardappelpuree

Vijfschaft

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gram gedroogde bruine bonen
  • 1 kilo winterwortelen
  • 1 kilo aardappels
  • 3 uien
  • 2 grote appels
  • 100 gram boter of margarine
  • 500 gram spekblokjes
  • 1 rookworst
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Laat de bruine bonen alvast een nacht weken. De bereidingstijd daarna is dan ongeveer 1 uur.
  • Laat de gedroogde bruine bonen een nacht weken.
  • Zet de bonen met het weekwater en een beetje zout en laat ze in 20 minuten bijna gaar koken.
  • Schil intussen de aardappels en snijdt ze in stukken, snijdt de wortels in repen, de uien in ringen en de appels in stukken.
  • Voeg de wortels, uien en appels toe aan de bruine bonen en laat ze even meekoken. Voeg daarna de aardappels toe en kook het in 30 minuten gaar. Af en toe even omscheppen.
  • Leg 10 minuten voor het eind de rookworst op de vijfschaft en laat de rookworst zachtjes mee gaar koken. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Giet het vocht af in een pannetje en klop er klontje na klontje de boter toe, tot de saus licht bindt.
  • Bak ten slotte het spek licht knapperig en maak de stamppot samen met de saus af.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1099272/Vijfschaft

Berlijnse schotel

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 gram sukadelappen
  • 100 gram boter
  • 400 gram prei
  • 2 grote uien
  • 2 knoflookteentjes
  • Peper en zout
  • Snufje marjolein
  • 1 theelepel kummel
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 ml runderbouillon
  • 500 gram aardappels
  • 3 appels
  • 1 winterwortel
  • 200 gram knolselderij
  • 150 gram geraspte kaas

Hulpmiddelen

  • Ovenschaal
  • Aluminiumfolie
  • Houten (pol)lepel

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 2 uur.
  • Maak de ui en prei schoon en snijdt deze in grove ringen.
  • Snijdt de sukadelappen in blokjes en bak deze in een flinke braadpan in de boter rondom bruin.
  • Voeg de prei-en uienringen toe en smoor dit een minuut of 5. Pers daarna de twee knoflookteentjes uit boven de pan en voeg peper, zout, marjolein en kummel toe. Schep met een houten lepel de bloem erdoor. Blus dit af met de bouillon en laat het geheel ongeveer een half uur sudderen.
  • Schil intussen de aardappels en appels en snijdt deze in dunne plakjes. Maak de winterwortel en knolselderij schoon en snijdt deze ook in dunne plakjes. Meng de aardappels, appels, knolselderij en winterwortel door elkaar.
  • Vet de ovenschaal in en schep daar om en om wat van het stoofvlees en het groentemengsel in. Strooi als laatste de geraspte kaas er over en dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Laat de schotel in 45 minuten in de over gaar stoven. Verwijder dan de aluminiumfolie en laat de schotel een bruin kleurtje krijgen op de hoogste stand van de oven.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/834349/Berlijnse-schotel

Pittige aardappelsalade

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappels
  • 4 lente uitjes
  • 1 rode ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 Spaans pepertje
  • 1 appel
  • 2 eetlepel citroensap
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels mosterd
  • Peper en zout

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 30 minuten.
  • Schil de aardappels en snijdt ze in kleine stukjes. Kook ze vervolgens met een snufje zout in 15 minuten gaar.
  • Snijdt de lente uitjes in dunne ringetjes, de rode ui in dunne kwart ringetjes, de appel in dunne kwart ringetjes en snipper de knoflook. Doe dit samen met de peper, zout, mosterd, citroensap en olijfolie in een schaal.
  • Giet de aardappelen af en voeg dit toe aan de koude ingrediënten. Meng dit goed door elkaar en laat het vervolgens afkoelen in de koelkast.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1415784/Aardappelsalade

Hemel en aarde

Ingrediënten voor 2 personen

  • 750 gram geschilde aardappels
  • 750 gram appels
  • 2 uien
  • 100 gram spek
  • 20 gram boter
  • Een snufje suiker
  • 2 schijven bloedworst
  • Beetje meel

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 45 minuten.
  • De aardappels en appels schillen en in grote stukken snijden. Pel de uien en snijdt in dunne ringen.
  • Kook de aardappels in een ruime hoeveelheid water half gaar.
  • Voeg de stukken appel en wat suiker toe aan de aardappels en laat alles gaar koken tot het een moes wordt. Voeg eventueel nog wat water toe.
  • Intussen de spek uitbakken. Daarna de ui toevoegen en licht bruin bakken.
  • De bloedworst in grove stukken snijden, door het meel wentelen en in de boter aanbraden.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1150195/Hemel-en-aarde

Deense karbonades

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 varkensribkarbonades
  • 40 gram boter (+ een beetje om de ovenschaal
    in te vetten en wat klontjes voor op de schotel)
  • Mosterd
  • 1 ui
  • 3 appels
  • Paneermeel
  • 2 eetlepels gehakte gevriesdroogde peterselie
  • Zout en peper

Hulpmiddelen

  • Ovenschaal

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 45 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 220ºC.
  • Bak de karbonades in de boter 3 minuten aan beide kanten. Haal ze uit de pan en laat ze even afkoelen. Smeer ze vervolgens royaal in met mosterd.
  • Vet de ovenschaal in met boter en leg de karbonades in de schaal.
  • Schil en snipper de ui. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijdt ze in kleine stukjes.
  • Bak de uien en appels in het vet van de karbonades al omscheppend enkele minuten tot de uien lichtbruin kleuren.
  • Schep het mengsel over de karbonades in de ovenschaal.
  • Bestrooi de schaal met paneermeel en verdeel hier een paar klontjes boter overheen.
  • Zet de ovenschaal in de oven en laat de schotel in ongeveer 20 minuten garen.
  • Bestrooi de schotel met peterselie.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/742769/Deense-karbonades

Stamppot van Bomma

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kilo aardappels
  • 2 uien
  • 2 appels
  • 1 kilo prei
  • 1 groentebouillonblokje
  • Scheutje melk
  • 300 gram kaas (belegen Goudse, Edammer of Leidse)
  • Kerriepoeder
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout

Hulpmiddelen

  • Stamper

Bereidingswijzen

De bereidingstijd is ongeveer 1 uur.
  • Schil de aardappels en snijdt ze in gelijke stukken.
  • Maak de prei schoon en snijdt ze in stukken van ongeveer 2 centimeter.
  • Pel de uien en snijdt ze in kleine stukjes.
  • Doe de aardappels, prei en ui in een pan, samen met het groentebouillonblokje en vul de pan met water tot alles half onder water staat. Kook alles gaar in 20 tot 25 minuten en giet af.
  • Stamp alles goed door elkaar. Is de stamppot erg droog, voeg dan een scheutje melk toe.
  • Snijdt de kaas in blokjes en de appel in stukjes.
  • Voeg de kaas en appel toe aan de stamppot en verwarm het geheel nog even kort door.
  • Breng de stamppot op smaak met kerriepoeder, nootmuskaat, peper en zout.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1002233/Stamppot-van-bomma

Stoofschotel

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800 gram rundvlees
  • 30 gram boter
  • 1,5 teentje knoflook
  • 2 uien
  • 1 eetlepel (olijf)olie
  • 2 winterpenen
  • 1 appel
  • 3 tomaten
  • 1 flesje (bok)bier
  • 1 prei
  • 2 theelepels honing
  • 1 theelepel appelstroop
  • Snufje peper
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 kruidnagel

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 3 uur.
  • Snipper de ui in kleine stukjes, snijdt de paprika in dunne reepjes, snijdt de tomaten in parten, snijdt de appel en wortels in dunne plakjes en snijdt de prei in dunne ringen.
  • Bak het vlees mooi bruin aan beide kanten.
  • Voeg de ui toe en pers de knoflook uit boven de pan. Fruit dit even kort mee.
  • Voeg nu langzaam de tomaten, wortels en prei toe. Roer dit alles rustig door en voeg vervolgens het flesje bier toe.
  • Voeg daarna naar smaak de kruiden toe en ongeveer 100 ml water. Laat het potje nu ongeveer 1,5 uur doorstoven op een laag vuur. Af en toe even doorroeren.
  • Voeg nu de appel, de appelstroop en de honing toe. Laat het geheel nog even een uur staan.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1382518/Heerlijke-herfst-stoofpot

Zoete uienstamppot

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kilo aardappels
  • 2 uien
  • 4 appels
  • 1 takje verse tijm of 2 theelepels gedroogde tijm
  • Ongeveer 50 gram boter
  • Peper en zout

Hulpmiddelen

  • Stamper

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 1 uur.
  • Schil de aardappels en snijdt ze in gelijke stukken. Maak de uien schoon en snijdt ze in halve ringen. Schil de appels en snijdt ze in partjes.
  • Doe de aardappels, de uien, de appels, de tijm en zout in een pan. Vul de pan met water tot de helft onder water staat. Breng het geheel aan de kook en laat het op een laag vuur met de deksel op de pan in ongeveer 25 minuten gaar koken.
  • Giet het geheel af, laat het kort droogstomen en verwijder het takje tijm.
  • Stamp de aardappels, de uien en de appels met een stamper door elkaar. Is de stamppot droog, schenk dan een scheutje melk bij.
  • Roer de boter er door en breng de stamppot op smaak met peper en zout.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/805547/Stamppot-met-zoete-uien-met-appel-en-tijm

Appelstamppot

Ingrediënten voor 4 personen

  • 750 gram appels
  • 1 kilo aardappels
  • 1 knoflookteentje
  • 1 laurierblad
  • 3 takjes tijm
  • 1 citroen
  • 30 gram boter
  • (versgemalen)peper en (zee)zout

Hulpmiddelen

  • Stamper

Bereidingswijze

De bereidingstijd is ongeveer 45 minuten.
  • Schil de appels en snijdt ze in blokjes. Schil de aardappels en snijdt ze in gelijke stukken. Pel en snipper de knoflook.
  • Kook de aardappels gaar in water met zout, gesnipperde knoflook, de takjes tijm, het laurierblad en een brede reep van de schil van de citroen. Voeg na 10 minuten de stukjes appel toe en laat alles nog een kwartier koken.
  • Giet alles af, verwijder de takjes tijm, het laurierblad en de citroenschil. Laat de aardappels en appels even kort droogstomen.
  • Stamp alles fijn met de boter en eventueel wat kookvocht of een scheutje melk. Breng de stamppot op smaak met peper en zout.
Eet smakelijk!

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/909302/Romige-uienschotel